Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Ομιλία της Θ. Τζάκρη στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου για τις «Διοικητικές Απλουστεύσεις - Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα»

Η Βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη στη συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τις Διοικητικές Απλουστεύσεις - Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα υποστήριξε πως το εν λόγω νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό και πρέπει να αποσυρθεί.

Ειδικότερα, στάθηκε στην έκθεση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής στην οποία αποτυπώνονται αναλυτικά όλα τα προβλήματα συνταγματικότητας που έχουν να κάνουν με την αξιολόγηση αλλά και την κατάργηση φορέων του δημοσίου. Επιπλέον, τόνισε πως δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό όφελος, αντιθέτως, μακροπρόθεσμα ενδέχεται να υπάρξει και απώλεια δημοσίων εσόδων.

Τέλος, η Βουλευτής στάθηκε στο απαράδεκτο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, που όπως σημείωσε, εκτός ότι είναι αναποτελεσματικό θα οδηγήσει στην εμπέδωση της κομματικής συναλλαγής αντί για την αξιοκρατία.- 
----------

Ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας της κ. Τζάκρη έχει ως εξής:

«Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Καταρχάς και πριν ξεκινήσω την αγόρευσή μου θα ήθελα να σας ευχαριστήσω εκ μέρους του ελληνικού λαού, τουλάχιστον όσους εκπροσωπώ εγώ σ’ αυτήν την αίθουσα, γι’ αυτό το εξαιρετικό νομοθέτημα που επιτέλους βάζει τάξη στην δημόσια διοίκηση, αποδίδει δικαιοσύνη στους δημοσίους υπαλλήλους και δίνει το σήμα για εμβάθυνση της αξιοκρατίας. Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται άλλωστε να συμπληρώσει όλα τα προηγούμενα και την επίθεση φιλίας που έχετε εξαπολύσει προς τους δημοσίους υπαλλήλους, διότι εσείς όπως δηλώσατε και το πρωί είσαστε οπαδός του μικρού κράτους και των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων προσθέτω εγώ. Μάλιστα εάν μπορούσατε θα είχατε αντικαταστήσει όλους τους δημοσίους υπαλλήλους με μεγαλοεργολάβους της εργασίας και ενοικιαζόμενους εργαζόμενους. Η θητεία σας κύριε Υπουργέ έχει συνδεθεί στην πραγματικότητα με απολύσεις, απορυθμίσεις, κατάργηση δικαιωμάτων και γενικότερα τίποτα που να αφορά πραγματικά την δημόσια διοίκηση ως θεσμό που πρέπει να προστατεύσετε προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομία και η κοινωνία. Θαρρώ πως με εσάς ως νεοφιλελεύθερο εκπρόσωπό τους η τρόικα δεν έχει τίποτα να φοβάται όταν λείπει.

Συγκεκριμένα όμως, και πέραν του πεδίου της ειρωνείας, το προς ψήφιση νομοσχέδιο βρίθει από προβλήματα, τόσο σοβαρά μάλιστα που δεν θα έπρεπε να βρίσκεται καν σήμερα προς συζήτηση σ’ αυτήν την αίθουσα. Χθες μόλις κύριε Υπουργέ, το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής απεφάνθη ότι υφίστανται σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας τα οποία πολιτικά δεν σας ενδιαφέρουν και πολύ, όπως άλλωστε δεν ενδιέφεραν και την Κυβέρνηση όταν έκλεινε την ΕΡΤ. Και δεν σας ενδιαφέρουν διότι γνωρίζετε ότι με το προβληματικό και καθόλα αναποτελεσματικό, διότι αργό, σύστημα δικαιοσύνης που έχουμε, εσείς θα νομοθετήσετε, θα κάνετε εν ολίγοις αυτά που σας ζητάει η τρόικα και κατόπιν, μετά από δύο ή τρία έτη ποσώς σας απασχολεί εάν μια απόφαση του ΣτΕ θα κουρελιάσει αυτό το νομοσχέδιο, όπως συνέβη και με το αντίστοιχο το 2011, της εφεδρείας. Επιπλέον, με τις αποζημιώσεις που σίγουρα θα εκδικάσουν τα δικαστήρια υπέρ των απολυμένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου θα επιβαρύνετε τα δημόσια οικονομικά, εκτός του ότι θα έχετε επιβάλλει εργασιακό μεσαίωνα άνευ προφανούς δημοσιονομικού οφέλους. Αναρωτιέμαι κύριε Υπουργέ, εσείς έχετε εργαστεί ποτέ στη ζωή σας κάτω από τέτοιες συνθήκες; 

Κύριε Υπουργέ,

Το νομοσχέδιο αυτό δεν κουρελιάζει απλώς βασικές συνταγματικές αρχές, αλλά και επιβάλει έναν εργασιακό μεσαίωνα με τον ξαφνικό και αναιτιολόγητο κλείσιμο φορέων και οργανισμών, χωρίς κάποια πρότερη μελέτη και χωρίς βέβαια να υπάρχει κάποιο ουσιαστικό δημοσιονομικό όφελος. Τα δυόμιση δις που θα εξοικονομηθούν δήθεν στέλνοντας στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους, αθροίζοντας στην ήδη υπάρχουσα κοινωνική κρίση και δημιουργώντας άλλα εκατό κόκκινα που θα τα πληρώσει εκ των υστέρων ο έλληνας φορολογούμενος με μια ακόμα ανακεφαλαιοποίηση, όχι απλώς δεν λύνουν κανένα πραγματικό δημοσιονομικό πρόβλημα, αλλά προσθέτουν κιόλας. Θα σας έλεγα ότι αυτά τα δυόμιση εκατομμύρια το ελληνικό δημόσιο θα μπορούσε να τα βρεί από έναν και μόνο έλεγχο από τη λίστα Λαγκάρντ ή κόβοντας μια μελέτη από το ΤΑΙΠΕΔ. Αλλά θα με αποκαλούσατε λαϊκίστρια. Γι αυτό σας λέω πως αυτό το ποσό που δήθεν θα εξοικονομηθεί, σύμφωνα με όλες τις μελέτες των διεθνών οργανισμών, θα δημιουργήσει πολλαπλάσια τρύπα στα δημόσια οικονομικά, από 1,6 φορές σύμφωνα με την έκθεση του ινστιτούτου Λέβι έως και τέσσερις φορές σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ. Γι αυτό λοιπόν, αντί να απολύετε, θα έπρεπε να βρείτε τρόπους να προσλαμβάνετε, όχι βέβαια είλωτες της εργασίας μέσω εταιριών προσωρινής απασχόλησης. Αλλά ξέρω πως δεν χωρά στην νεοφιλελεύθερη σκέψη σας οποιαδήποτε επέκταση των δημοσίων αγαθών. Άλλωστε, η ευημερία δεν πρόκειται να έρθει ποτέ σύμφωνα με την άποψή σας από τον δημόσιο τομέα, αλλά από τους δήθεν επενδυτές που συνωστίζονται προ των πυλών που είναι έτοιμοι να κλείσουν το κενό που αφήνετε. Τους φέρνει ο κ. Σαμαράς με το αεροπλάνο από τις Βρυξέλλες. Θα άκουσαν μάλλον για το success story και ήρθαν να επενδύσουν. Θα είναι το ίδιο success story που ίσχυσε και για τα ναυπηγεία, τον ΟΤΕ, την Ολυμπιακή, το Ελληνικό και όλες τις άλλες επιχειρήσεις που αυτοί οι ικανοί και καλοκάγαθοι ιδιώτες έπιασαν στα χέρια τους. 

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Εκτός από την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου και τα προφανή προβλήματα που θα δημιουργήσει στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, το υπό ψήφιση νομοσχέδιο εισάγει και μια άλλη πρωτοτυπία που θα ενισχύσει το κομματικό κράτος και τις πολιτικές πιέσεις στη δημόσια διοίκηση. Είναι, την αποκαλώ εγώ, η αξιολόγηση με το κιλό. Είναι μια νέα νεοφιλελεύθερη πρωτοτυπία, όπως αυτή του να κατηγορείς τους ανέργους που δεν μπορούν να βρουν δουλειά ως τεμπέληδες, αυτή συνοψίζεται στην τακτική, εφόσον δεν μπορώ να βρω τρόπο να αξιολογήσω ουσιαστικά την δημόσια διοίκηση μετατρέπω την αξιολόγηση σε παρωδία. Έτσι ο κ. Υπουργός σκαρφίστηκε αυτό το επικίνδυνο και καθόλα αστείο σύστημα αξιολόγησης με το κιλό. Θα έχουμε λοιπόν, σύμφωνα με το σχέδιό του, δυο κιλά καλούς, τέσσερα κιλά μέτριους και ένα κιλό σκάρτους, τους οποίους εκ των υστέρων θα τους στέλνει προς επιμόρφωση και απόλυση. Μάλιστα, ως εκ θαύματος, οι καλοί θα είναι πάντα από το κυβερνών κόμμα και οι σκάρτοι θα είναι οι συνδικαλιστές και όσοι δεν είναι αρεστοί. Το πρόβλημα όμως είναι πως αυτό το σύστημα δεν έχει καμία σχέση με την δημόσια διοίκηση ως ανεξάρτητο οργανισμό προόδου και ανάπτυξης της κοινωνίας και της οικονομίας. Αντιθέτως, θα την καταστήσει δουλική προς τα κόμματα, θα δημιουργήσει τρομακτική αναξιοκρατία και αντιδράσεις, απογοήτευση στους καλούς δημοσίους υπαλλήλους και θα εμπεδώσει το αίσθημα αδικίας και αδιεξόδου και βέβαια θα αποτελέσει τη νέα δεξαμενή απολύσεων.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Ο κ. Υπουργός μας έφερε λοιπόν προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο που είναι αντισυνταγματικό, που δεν θα λύσει κανένα δημοσιονομικό πρόβλημα, αντιθέτως, μακροπρόθεσμα ενδέχεται και να δημιουργήσει νέα προβλήματα και που βέβαια θα διαλύσει τη δημόσια διοίκηση, καθιστώντας την πελατειακή και αναξιοκρατική. Προφανώς ο κύριος Υπουργός θεωρεί τον εαυτό του τόσο έξυπνο και ικανό που πιστεύει πως προβλήματα που έλυσαν άλλες ανεπτυγμένες χώρες μέσα σε μια δεκαετία με σκληρή δουλειά ο ίδιος μπορεί να λύσει σε ένα νομοσχέδιο εισάγοντας την αξιολόγηση με το κιλό.

Ο ελληνικός λαός βλέπει και ακούει όμως κ. Υπουργέ και θα σας απαντήσει με τον ίδιο τρόπο όταν έρθει πολύ σύντομα η ώρα για τη δική σας αξιολόγηση. Και αυτή δεν θα είναι του κιλού, θα είναι η κανονική και δημοκρατική».-

Δεν υπάρχουν σχόλια: