Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Μονταζιέρα για την ύφεση

Δεν έχουν όρια τα περιβόητα "greek statistics". Η ελληνική στατιστική αρχή αναθεώρησε χθες την ύφεση του 2012 από το 6,4% στο 7%! Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνοντας πως η ύφεση στην ελληνική οικονομία ήταν πέρυσι 3,9%, ανακοίνωσε πως θα υπάρξει και δεύτερη εκτίμηση, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ θα έλθει... 273 ημέρες από το πέρας του 2013, καθώς είναι προγραμματισμένη να ανακοινωθεί στις 10 Οκτωβρίου! Και βέβαια ουδείς μπορεί να εικάσει με βεβαιότητα εάν το φθινόπωρο ή του χρόνου η ύφεση του 2013 θα παραμείνει στο 3,9% ή θα κυμανθεί πάνω από το 4%.
Οι ανακοινώσεις αυτές ήλθαν παραμονή της επιστροφής της τρόικας και ενώ δύο μείζονα ανοικτά κεφάλαια (αφενός τα προβλεπόμενα από την "εργαλειοθήκη" του ΟΟΣΑ, μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% και κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων κ.λπ. και αφετέρου η χρήση του πρωτογενούς πλεονάσματος και οι γενικότερες ενστάσεις των δανειστών) περιλαμβάνονται στην ατζέντα της 172ης ημέρας του τρέχοντος γύρου συνομιλιών κυβέρνησης και δανειστών. Υπενθυμίζεται ότι αυτός άνοιξε στις 22 Σεπτεμβρίου 2013 προκειμένου να εγκριθεί η νέα δόση ενόψει και της λήξης τον Μάιο ομολόγων ύψους 9,8 δισ. ευρώ και ενώ η κυβέρνηση αναζητεί έστω μερικά σημεία συμφωνίας για την -έστω και τμηματική- αποδέσμευση της δόσης.
Ειδικότερα, με την προγραμματισμένη για το απόγευμα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου και των επικεφαλής των ελεγκτών ξεκινά παράλληλα και η συζήτηση γύρω από τα ζητήματα που ενέσκηψαν τις τελευταίες ημέρες από πλευράς της τρόικας. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι ενστάσεις της για ύψος του "κοινωνικού μερίσματος" και τον τρόπο διανομής του (οι ελεγκτές ζητούν να υπερκαλυφθεί σε πρώτη φάση το προβλεπόμενο σε 1,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα του 2014, αλλά να υπάρχει και αναπτυξιακή χροιά στο μέρισμα), εργασιακά (π.χ. κατάργηση τριετιών, απεργίες), μισθολογικά του Δημοσίου (π.χ. οδοιπορικά, εκτός έδρας) κ.λπ.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι έχει μεν επιτευχθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά αρκετά θέματα παραμένουν ανοιχτά. Την ίδια ώρα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου επισήμανε ότι «υπάρχουν διαφορές, ωστόσο είναι εντοπισμένες».
Σε εκκρεμότητα βρίσκεται ακόμη το θέμα των ομαδικών απολύσεων, καθώς η τρόικα δεν έχει απαντήσει στην πρόταση του υπουργείου Εργασίας πάνω στο θέμα και ειδικότερα να λειτουργήσει δοκιμαστικά, έως τέλος του έτους, το νέο σύστημα του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση ευελπιστεί σε ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων το συντομότερο - ακόμη και πριν από την ερχόμενη εβδομάδα μετά τις πιέσεις του Eurogroup και του πρόεδρου του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ότι "η τρόικα δεν μπορεί να παραμένει επ' αόριστον στην Αθήνα". Αν συμβεί αυτό, θα δοθεί εντός του μηνός, και πιθανότατα μέσω τηλεδιάσκεψης, η έγκριση για τη δόση.
Στο μεταξύ, η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε χθες την ύφεση του 2012 από το 6,4% στο 7% και επιβεβαίωσε πως η ύφεση το 2013 ήταν 3,9%. Προανήγγειλε και δεύτερη εκτίμηση στις 10 Οκτωβρίου που θα κατοπτρίζει την ολοκλήρωση των εν εξελίξει στατιστικών εργασιών αναθεώρησης των ετήσιων εθνικών λογαριασμών.
Με βάση τα στοιχεία για τους ετήσιους εθνικούς λογαριασμούς, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε, σε σταθερές τιμές, σε 161 δισ. ευρώ από 167,4 δισ. ευρώ το 2012 (η ύφεση το 2012 ήταν 7%). Η τελική καταναλωτική δαπάνη περιορίστηκε περαιτέρω πέρυσι κατά 5,6% (το 2012 είχε μειωθεί κατά 8,9%). Η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 6% (-9,3% το 2012) και της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε κατά 4,1% (-6,9% το 2012).
Ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου σημείωσε μείωση 6,7% (-17,8% το 2012). Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,8% (-1,7% το 2012) και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 5,3% (-13,8% το 2012).
Σε τρέχουσες τιμές το ΑΕΠ ανήλθε σε 182,1 δισ. ευρώ και μειώθηκε κατά 5,8% σε σχέση με τα 193,3 δισ. ευρώ το 2012.

Παναγόπουλος Θάνος
Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: