Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Επαγγελματική Εκπαίδευση: Αλλάζει το τοπίο με 173 ειδικότητες

Ο κάθε απόφοιτος θα έχει πιστοποιημένα προσόντα ενώ θεσπίζεται ο θεσμός της Μαθητείας με στόχο 30% των μαθητών να ολοκληρώσουν τις σπουδές εργαζόμενοι στο αντικείμενό τους
Ενας νεαρός συναρμολογεί ένα ραδιοφωνάκι μονολογώντας πόσο πολύ του αρέσει να κάνει ακριβώς αυτήν τη δουλειά. Στη συνέχεια όμως αναφωνεί: «Τελικά το αποφάσισα: θα γίνω δικηγόρος!».
Αυτήν την αντίφαση ανάμεσα σε όσα αρέσουν και σε όσα επιλέγουν οι νέοι ως επαγγελματική διαδρομή, που είναι και αντίφαση μιας χώρας η οποία χρειάζεται περισσότερους τεχνικούς αλλά παράγει πιο πολλούς δικηγόρους ή πολιτικούς επιστήμονες, επιχειρεί τώρα να ανατρέψει το υπουργείο Παιδείας.  
Η παραπάνω σκηνή ανήκει σε καμπάνια για την επαγγελματική εκπαίδευση που θα αρχίσει να προβάλλεται από την ερχόμενη Παρασκευή στην τηλεόραση. «Επιτυχία είναι να δουλεύεις πάνω σε αυτό που σου αρέσει, πάνω σε αυτό που είσαι καλός. Διάλεξε το δικό σου μονοπάτι» παρακινεί τους νέους.
Στόχος του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου είναι να διαμορφώσει καινούργιο τοπίο στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, προκειμένου να γίνει πρώτη επιλογή των μαθητών στις 173 ειδικότητες που θα παρέχονται συνολικά από το ερχόμενο έτος.
Μετά την ψήφιση του Νόμου 4186/2013 για την αναδιάρθρωση της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, οργανώνεται τις επόμενες ημέρες μεγάλη καμπάνια προσέλκυσης μαθητών στις νέες επαγγελματικές δομές - Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ), Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) και Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) - ενώ τα πρώτα αποτελέσματα της αναστροφής είναι ήδη ορατά: στα δημόσια ΙΕΚ οι μαθητές από 5.500 πέρυσι ανήλθαν εφέτος σε 12.500, όταν η πορεία των ιδιωτικών ΙΕΚ ήταν αντίστροφη, με τους σπουδαστές να μειώνονται σε 8.500 εφέτος από 12.500 πέρυσι. Στις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) θεσπίζεται υποχρεωτικά ο θεσμός της Μαθητείας με στόχο ώς το 2020 30% από τους μαθητές τους να ενταχθούν στον θεσμό και να ολοκληρώσουν τις σπουδές εργαζόμενοι παράλληλα στο αντικείμενό τους.
Επίσης, στο εξής κάθε απόφοιτος επαγγελματικής σχολής θα έχει πιστοποιημένα προσόντα συγκεκριμένου επιπέδου, σύμφωνα με το νέο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων που θέσπισε η χώρα μας.

Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: