Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Το απόλυτο μπάχαλο: Τρεις υπουργοί υπέγραψαν αποσπάσεις με βάση νόμο που έχει καταργηθεί – stop από το Ελεγκτικό

Ο απόλυτος παραλογισμός επικρατεί στη Δημόσια Διοίκηση της χώρας μας, σε σημείο που ξεπερνάει και την πιο τολμηρή φαντασία. Υπουργοί υπογράφουν αποσπάσεις υπαλλήλων από το Δημόσιο στους δήμους, οι οποίες βασίζονται σε νόμους που έχουν καταργηθεί από το 2007 και τις οποίες ως λογικό επακόλουθο κρίνει παράνομες το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Συγκεκριμένα, ένας υπάλληλος της καταργηθείσας πλέον Δ.Ο.Υ. Τήνου, ζήτησε και πέτυχε την απόσπασή του στο Δήμο Τήνου για δύο χρόνια με Κ.Υ.Α. που φέρει τις υπογραφές τριών υπουργών. Μετά από τέσσερις μήνες όμως καλείται να επιστρέψει πίσω στην οργανική του θέση, η οποία είναι πλέον στη Δ.Ο.Υ. Σύρου, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε παράνομη την απόσπασή του, επειδή βασίζεται σε νόμους οι οποίοι έχουν καταργηθεί εδώ και επτά χρόνια. Με άλλα λόγια, τρεις υπουργοί ενέκριναν και υπέγραψαν μια απόσπαση στη βάση ενός καταργημένου από το 2007 νομικού καθεστώτος και συγκεκριμένα των διατάξεων του άρθρου 64 του Ν.1416/1984, οι οποίες καταργήθηκαν μετά την ψήφιση του Ν.3528/2007 (Κώδικας Δημοσίων Υπαλλήλων).
Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr,  αναμένεται να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή με βάση την οποία θα επιτρέπεται η απόσπαση από το Δημόσιο στο δήμο. Αυτή θα είναι και η παραδοχή του λάθους των υπουργών, καθώς μέχρι τώρα ισχυρίζονταν πώς το λάθος το έκανε το Ελεγκτικό Συνέδριο και όχι ίδιοι.
Το ζήτημα όμως περιπλέκεται, καθώς λόγο της ασυμφωνίας της Κ.Υ.Α και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο εν λόγω εφοριακός υπάλληλος που εργάζεται στο Δήμο Τήνου από τον Οκτώβριο δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ από το μισθό του. Και όλα αυτά γιατί από τη μία η εκτελεστική εξουσία ενεργεί στη βάση της ισχύος κάποιων διατάξεων νόμου κι από την άλλη η δικαστική εξουσία να αποφασίζει για την έλλειψη ισχύος τους.
Προκειμένου ο εργαζόμενος να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα θα πρέπει είτε να προσφύγει σε β΄ βαθμό στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία θα ζητήσει να καθορισθεί ο φορέας καταβολής των μισθών του (δήμος ή υπουργείο Οικονομικών) είτε να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια.
Όπως μάλιστα αναφέρει ο δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς, στο ίδιο καθεστώς ομηρίας βρίσκονται δεκάδες άλλοι εργαζόμενοι, στη νησιωτική κυρίως Ελλάδα, εκ των οποίων δύο προέρχονται από το Δήμο Τήνου (επιπλέον τρεις υπάλληλοι από το Δήμο Κυθήρων, ένας  υπάλληλος από το Δήμο Καρπάθου, ένας υπάλληλος από το Δήμο Θάσου και ένας υπάλληλος από το Δήμο Άνδρου). Οι άνθρωποι αυτοί έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τις διαδικασίες απόσπασής τους στο δήμο με βάση τις ίδιες διατάξεις, με τη μόνη διαφορά ότι εξακολουθούν να υπηρετούν στις οργανικές τους θέσεις και να μισθοδοτούνται, μακριά όμως από την οικογένειά τους, καθώς έχουν αναγκαστεί να μεταβούν στη Σύρο.
«Με σειρά επιστολών μας, έχουμε επισημάνει εξαρχής το πρόβλημα στους αρμόδιους Υπουργούς, από τους οποίους απαιτούμε να δώσουν άμεσα λύση στο πρόβλημα, καταθέτοντας στη Βουλή την απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση. Γιατί δυστυχώς, εν έτει 2014, πρέπει να αποδείξουν το υπό ομαλές συνθήκες αυτονόητο. Ότι οι κυβερνώντες εκφράζουν μια χρηστή πολιτεία και διοίκηση, που σέβεται τον εαυτό της και τους πολίτες της. Ότι η νομοθετική και η δικαστική εξουσία είναι δύο όψεις της αυτής έννομης τάξης, η οποία δεν είναι δυνατόν να εκτίθεται κατ αυτόν τον τρόπο, στα μάτια του κάθε ανθρώπου.» αναφέρει ο δήμαρχος Τήνου.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: