Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ

Στην επιμορφωτική ημερίδα με θέμα «Πρόληψη της ενδοσχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού» στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών παραβρέθηκε σήμερα, 28/2, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης. Συμμετείχαν επίσης η Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και Συντονίστρια της δράσης «Ένα στα Πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα κα. Έλενα Ράπτη η οποία ήταν και η πρώτη εισηγήτρια της εκδήλωσης και η Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη κα. Ανατολή Κωνσταντινίδου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας – Παρατηρητήριο για την πρόληψη της σχολικής βίας και του εκφοβισμού και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας. 

Ο κ. Θεοδωρίδης στον χαιρετισμό που απηύθυνε συνεχάρη τις Διευθύνσεις της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την οργάνωση της ημερίδας. Ανέφερε ότι η σχολική βία και ο εκφοβισμός είναι στοιχεία μάλλον ξενόφερτα και είναι αντίθετα στις αξίες του Ελληνικού Πολιτισμού. Ακόμη τόνισε τη σημασία της προσφοράς του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Π.Ε. Πέλλας στους πολίτες.

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Αντιπεριφερειάρχη:
«Καταρχήν θα ήθελα να συγχαρώ τους εκπαιδευτικούς και τις δύο Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τη συνέχεια των πρωτοβουλιών τους. Οι δράσεις σας, που έχουν ευρεία απήχηση, κρατούν σε υψηλό επίπεδο τις πνευματικές ανησυχίες και τα κοινωνικά αντανακλαστικά των πολιτών της περιοχής μας.

Νιώθω πραγματικά εξαιρετικά υπερήφανος. Από την ανάληψη των καθηκόντων μου στην Περιφέρεια, μέχρι σήμερα, έχω παραβρεθεί και χαιρετίσει σε μεγάλο αριθμό πολιτιστικών εκδηλώσεων, ενημερωτικών και εκπαιδευτικών δράσεων με διοργανωτές τους εκπαιδευτικούς και μαθητές της Πέλλας. Αξίζουν ειλικρινά συγχαρητήρια σε όλους σας και αξίζει να τονίσω ότι οι προσπάθειές σας αυτές είναι εξαιρετικά τονωτικές και χρήσιμες. Ιδιαίτερα σήμερα, που η χώρα μας βάλλεται από πολλά διαφορετικά κέντρα που εξυπηρετούν σκοπιμότητες και συμφέροντα αντίθετα με τον ελληνικό πολιτισμό, αξίες και παραδόσεις.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας καταφέραμε και αναδείξαμε τη δυνατότητα που έχει ο άνθρωπος να είναι δημιουργικός και να προσαρμόζεται στις δύσκολες καταστάσεις χωρίς να αλλοιώνονται τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά του.  Ενώ πολλά ανθελληνικά κέντρα ανέμεναν και προφήτευαν τον αλληλοσπαραγμό των ελλήνων, εμείς απαντήσαμε με κοινωνική αλληλεγγύη. Το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας στήθηκε πολύ γρήγορα, με τη συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων και, μέχρι σήμερα, έχει υλοποιήσει μεγάλο αριθμό σημαντικών δράσεων.  Πρωταγωνιστικό ρόλο στις δράσεις και στην οργάνωση του Δικτύου διαδραματίζει η Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας και προσωπικά ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ιωήλ τον οποίον ευχαριστούμε. Παράλληλα, η τοπική αγορά ανασκουμπώθηκε και, μπορώ να πω ότι έρχεται ανάκαμψη της τοπικής μας οικονομίας, παρά τις αντιξοότητες.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με πρωτεργάτη τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, δουλέψαμε πάρα πολύ για την προώθηση αυτού του διαφορετικού μοντέλου σχεδιασμού και ανάπτυξης. Με την μορφή μίας ευέλικτης τοπικής κυβέρνησης ασχοληθήκαμε με όλα τα προβλήματα και τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Η πλειονότητα των δράσεων και προγραμμάτων της Περιφέρειας σήμερα αντιμετωπίζει τις Περιφερειακές Ενότητες σαν ένα ενιαίο σύνολο, χωρίς τοπικισμούς ή στείρες αντιπαραθέσεις. Προωθούμε από κοινού την εξωστρέφεια και την καινοτομία. Σε όλες τις δράσεις μας αναζητούμε την συνέργεια και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας μέσω της δικτύωσης και συνεργασίας.

Η σχολική βία και ο εκφοβισμός, θα μου επιτρέψετε να τονίσω ότι είναι μάλλον ξενόφερτα. Δεν πιστεύω ότι είναι προβλήματα που υπήρχαν και «κουκουλώνονταν». Είναι προβλήματα του σύγχρονου τρόπου ζωής, της αποξένωσης, της κρίσης αξιών.

Δεν συνάδουν με τις παραδοσιακές ελληνικές αξίες και πολιτισμό και για το λόγο αυτό ίσως εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται με άγνοια. Πράγμα εξαιρετικά επικίνδυνο βέβαια. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια έχουν παρεισφρήσει στην ελληνική κοινωνία πολλές «κακές» συνήθειες που είναι αρκετά δύσκολο για τους γονείς, όπως και τους εκπαιδευτικούς, να αντιληφθούν έγκαιρα τις επιπτώσεις τους και να λάβουν τα κατάλληλα και ενδεδειγμένα μέτρα.

Στις ευαίσθητες ηλικίες των πρώτων σχολικών χρόνων και της εφηβείας, τα παιδιά είναι δέκτες πολλών διαφορετικών ερεθισμάτων. Η διαδικασία διαμόρφωσης της κοσμοθεωρίας τους και της ταυτότητάς τους αναγκαστικά είναι μία περίοδος αντιθέσεων, παλινδρομήσεων και μεγάλης συναισθηματικής έντασης.
Η σημερινή Ημερίδα είμαι βέβαιος ότι θα έχει μία θετική συμβολή να δούμε και να προσεγγίσουμε τα προβλήματα με αντικειμενική ματιά και βασιζόμενοι στα ευρήματα της κοινωνικής και επιστημονικής έρευνας.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει όλες τις δράσεις σας και ελπίζω και εύχομαι, μέσα από τις πρωτοβουλίες σας, να αναδείξετε κι άλλα σημαντικά θέματα με ιδιαίτερη σημασία για την κοινωνία μας. Σας ευχαριστώ».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε επίσης ο Περιφερειακός Διευθυντής Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Καρατάσιος ο οποίος έκανε την εισηγητική ομιλία ενώ, την ημερίδα συντόνισαν ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας κ. Νικόλαος Τσαλικίδης και ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας κ. Κωνσταντίνος Κούγκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: