Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Η φορολογική Βαβέλ εξοργίζει τους πολίτες

Χαμένοι στη μετάφραση, εφοριακοί, λογιστές και φορολογούμενοι που προσπαθούν, ματαίως, να ερμηνεύσουν τις διατάξεις των τελευταίων φορολογικών νόμων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα απίστευτο φορολογικό αλαλούμ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κείμενα των τελευταίων φορολογικών νομοσχεδίων συντάχθηκαν στα αγγλικά. Εξαιτίας της κακής μετάφρασης του κειμένου, εισήχθησαν στη νομοθεσία ορολογίες οι οποίες είναι άγνωστες ακόμα και στους εφοριακούς και τους λογιστές.

Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι διατάξεις που έχουν ασάφειες, οι οποίες πρέπει απαραιτήτως να διευκρινιστούν από τις νομικές και φορολογικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, ενώ η «βιομηχανία» έκδοσης τους συνεχίζεται απρόσκοπτη. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε ένα χρόνο εκδόθηκαν περισσότερες από 1.100 εγκύκλιοι για να ερμηνευθούν φορολογικοί νόμοι.

Τα ερωτήματα που υποβάλλονται καθημερινά στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου είναι δεκάδες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορούν και να απαντηθούν. Αποτέλεσμα της απίστευτης αυτής προχειρότητας είναι να συσσωρεύονται φορολογούμενοι στις εφορίες για εξηγήσεις και οι εφοριακοί, προσπαθώντας να τους εξυπηρετήσουν, να χάνουν χρόνο από το κύριο έργο τους, που πλέον είναι οι έλεγχοι. Στο μεταξύ, το φορολογικό χάος έχει «παγώσει» χιλιάδες συναλλαγές, ενώ την ίδια στιγμή, λογιστές, εφοριακοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, συμβολαιογράφοι, επενδυτές, ιδιοκτήτες ακινήτων, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα».

Οπως εξηγούν οι φοροτεχνικοί, σήμερα είναι μπλοκαρισμένες όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων, οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο δεν γνωρίζουν πόσο φόρο υπεραξίας θα πληρώσουν για τις συναλλαγές τους, οι λογιστές σηκώνουν τα χέρια ψηλά με τα εξοντωτικά πρόστιμα, οι αγρότες δεν γνωρίζουν πώς θα φορολογηθούν, ενώ μισθωτοί και συνταξιούχοι αναμένουν την απόφαση του υπουργείου για το ποιες και πόσες αποδείξεις πρέπει να συγκεντρώσουν φέτος. Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και δύο ακόμη προβλήματα.

Το πρώτο αφορά τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και των ασφαλιστικών ταμείων που δεν ξέρουν πώς να κάνουν την παρακράτηση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών. Τα μεν λογιστήρια των επιχειρήσεων δεν γνωρίζουν ακόμη αν στα «μπλοκάκια» θα γίνεται παρακράτηση φόρου 20% ή αν η παρακράτηση θα γίνεται όπως και στους μισθωτούς. Επίσης, για τους συνταξιούχους, που φέτος ο φόρος τόσο από τις κύριες όσο και από τις επικουρικές θα υπολογισθεί συνολικά, δεν έχει ακόμη εκδοθεί η σχετική απόφαση.

Το δεύτερο πρόβλημα αφορά τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Στελέχη του υπουργείου και εφοριακοί θεωρούν πως οι ουρές στις εφορίες θα επανέλθουν, υποστηρίζοντας ότι θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα ως προς τον υπολογισμό του φόρου στα αγροτεμάχια, αλλά και τον εντοπισμό των ιδιοκτητών ακινήτων.

Τα βασικά προβλήματα που εξοργίζουν τον επιχειρηματικό κόσμο, τους φορολογουμένους, τους λογιστές και τους εφοριακούς αφορούν:

• Φόρος υπεραξίας ακινήτων
Οι αγοραπωλησίες ακινήτων είναι παγωμένες εδώ και 10 ημέρες, μετά την απόφαση των συμβολαιογράφων να απόσχουν από τη σύνταξη και υπογραφή συμβολαιογραφικών πράξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πωλητές ακινήτων θα περνούν πρώτα από την εφορία προκειμένου να ελεγχθεί ο φόρος υπεραξίας ακινήτων που προκύπτει κατά την πώληση του ακινήτου, και εν συνεχεία θα ολοκληρώνεται η συμβολαιογραφική πράξη. Ο συμβολαιογράφος θα είναι υπεύθυνος μόνο για την παρακράτηση και απόδοση του φόρου υπεραξίας. Η δήλωση υπεραξίας θα υποβάλλεται από τον πωλητή στη ΔΟΥ πριν από την υπογραφή του συμβολαίου, θα ελέγχεται, θα βεβαιώνεται ο φόρος και θα εκδίδεται η ταυτότητα οφειλής. Σημειώνεται πάντως ότι ο φόρος υπεραξίας στους ιδιοκτήτες ακινήτων θα επιβληθεί με τις αντικειμενικές αξίες που αγοράστηκε το ακίνητο και όχι με τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σήμερα και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

• Μπέρδεμα με τις αποδείξεις
Την περασμένη εβδομάδα, τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ διέρρεαν διαφορετικά πράγματα για το μέτρο, επιρρίπτοντας ευθύνες ο ένας στον άλλο. Ακόμα και σήμερα, μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν γνωρίζουν ποιες αποδείξεις θα ισχύουν στο 100% της αξίας τους και ποιες στο 50%.

• ΕΕΤΗΔΕ του έτους 2012.
Αναστάτωση προκάλεσε το ΥΠΟΙΚ σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι, ενώ θεωρούσαν ότι είχαν πληρώσει το ΕΕΤΗΔΕ του 2012, διαπιστώθηκε ότι τελικά τα χρήματα της τελευταίας δόσης του φόρου συμψηφίστηκαν με τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος επόμενων μηνών. Η καθυστέρηση πληρωμής της τελευταίας δόσης ήταν ο λόγος που δημιουργήθηκε για μία ακόμη φορά αλαλούμ.

Αγανάκτηση από τα εξοντωτικά πρόστιμα
Επιχειρηματίες και λογιστές θεωρούν εξοντωτικά τα πρόστιμα και υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρξουν οφέλη για τα δημόσια ταμεία, αλλά αντίθετα θα αυξηθεί η δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Από την άλλη πλευρά, οι εφοριακοί κάνουν λόγο για κενά του νόμου, που δεν επιτρέπουν την εφαρμογή του.
Οι εκπρόσωποι των λογιστών και του επιχειρηματικού κόσμου ζητούν την εκλογίκευση των προστίμων μέσω νέων νομοθετικών ρυθμίσεων. Προειδοποιούν, δε, ότι εάν το υπουργείο δεν εκλογικεύσει τα πρόστιμα, θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, ζητώντας την ακύρωση των διατάξεων ως αντισυνταγματικών, καθώς επιβάλλουν διπλή έως και τετραπλή φορολόγηση επί της ίδιας φορολογητέας ύλης και για την ίδια αιτία. Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει απαντήσει επισήμως στις αιτιάσεις αυτές ούτε έχει ακόμη εκδώσει την αναλυτική διευκρινιστική εγκύκλιο για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμόζεται το νέο καθεστώς προστίμων, γεγονός που επιτείνει τη σύγχυση και παρατείνει την αβεβαιότητα.

Ωστόσο, προχθές, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έκαναν λόγο για μείωση των προστίμων κατά 50%. Οι αναπροσαρμογές που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο αφορούν τη μείωση του προστίμου των 1.000 ευρώ για την εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ (2.500 ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις), καθώς και το ύψος των προστίμων που προβλέπονται για τη μη έκδοση αποδείξεων.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
Πηγή: kathimerini.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: