Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Με 4,6 δισ. ευρώ πλήρωσαν οι γονείς τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση το 2013

Το 2001 πάνω από επτά στους δέκα νέους επέλεγαν δημόσιους φορείς, όμως το σκηνικό αλλάζει στο διάστημα μέχρι το 2013 καθώς η δημόσια μεταλυκειακή εκπαίδευση χάνει το 42,3% των σπουδαστών της.
Περισσότερα από 4 δισ. ευρώ βγήκαν σε έναν χρόνο από τις τσέπες των Ελλήνων γονέων προκειμένου να... τελειώσουν τα παιδιά τους το λύκειο, αφού οι οικογένειες ξόδεψαν το 2013, εν μέσω οικονομικής κρίσης, εκατομμύρια ευρώ σε φροντιστηριακά και ιδιαίτερα μαθήματα και  στα ιδιωτικά σχολεία!
Συνολικά σύμφωνα με την έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ οι ελληνικές οικογένειές δαπάνησαν το 2013:
  • 380 εκ. ευρώ για την προσχολική εκπαίδευση (δίδακτρα και τροφεία βρεφονηπιακών ή παιδικών σταθμών και ιδιωτικά Νηπιαγωγεία).
  •  603 εκ. ευρώ για την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση (41% για δίδακτρα σε ιδιωτικά και 8,4% για φροντιστήρια ή ιδιαίτερα, 48,3% για ξένες γλώσσες και 1,5% για εκδρομές και εκπαιδευτικές επισκέψεις).
  •  1,7 δισ. ευρώ για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (15,1% για δίδακτρα σε ιδιωτικά, 56,9% για φροντιστήρια ή/και ιδιαίτερα, 26,4% για ξένες γλώσσες και 1,6% για εκδρομές - εκπαιδευτικές επισκέψεις).
  •  138 εκ. ευρώ για τη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση μη τριτοβάθμιου επιπέδου, ΙΕΚ - ΚΜΕ - Κολέγια (99,1% για δίδακτρα σε ιδιωτικά και 0,9% για εκδρομές/ εκπαιδευτικές επισκέψεις).
  •  1,5 δισ. ευρώ για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση (7,3% για δίδακτρα σε Μεταπτυχιακά, 0,4% για φροντιστήρια, 76,7% για δαπάνες σπουδών σε άλλη πόλη στην Ελλάδα, 15,3% για δαπάνες σπουδών σε άλλη χώρα και 0,3% για εκδρομές).
Συνολικά έχουμε λοιπόν δαπάνες που φτάνουν τα 4,6 δισ ευρώ
Πάντως δεν είναι μόνο το γεγονός ότι οι γονείς «χρυσοπληρώνουν» τελικά τη δημόσια δωρεάν Παιδεία, κρίνοντας αναγκαία τα ιδιαίτερα μαθήματα και τα φροντιστήρια, αλλά και ότι δεν κάνουν «εκπτώσεις» στη μόρφωση των παιδιών τους, αφού τα έξοδα για υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης το 2013 είναι ίδια με αυτά του 2008, δηλαδή προ κρίσης. Οι οικογένειες, παράλληλα, πληρώνουν ακριβά και τη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Συνολικά 396.764.000 ευρώ δαπανήθηκαν πέρυσι για να μπορέσουν οι επιτυχόντες των πανελλαδικών εξετάσεων να σπουδάσουν εκτός του τόπου κατοικίας τους ελλείψει φοιτητικής μέριμνας και, κυρίως, δωρεάν στέγασης.
Τα ευρήματα αυτά, που αποδεικνύουν ότι οι γονείς προτιμούν να στερούνται άλλων αγαθών για να παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης στα παιδιά τους, φέρνει στο φως έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ. Η έρευνα για τις «δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες για την εκπαίδευση σε περιβάλλον κρίσης» βασίζεται σε στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. την περίοδο 2001 - 2013.
Όπως προκύπτει, γονείς και μαθητές παραμένουν πιστοί στην ιδιωτική εκπαίδευση, κόντρα στη δυσχερή οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και στην αύξηση των διδάκτρων. Την ίδια ώρα, είναι εμφανής η μείωση στη χρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης αφού από το 2008 έως πέρυσι περικόπηκαν 2,2 δισ. ευρώ (28,3%).
Εντυπωσιακή, άλλωστε, είναι η στροφή των αποφοίτων Λυκείου στην ιδιωτική μεταλυκειακή εκπαίδευση. Το 2001 πάνω από επτά στους δέκα νέους επέλεγαν δημόσιους φορείς, όμως το σκηνικό αλλάζει στο διάστημα μέχρι το 2013 καθώς η δημόσια μεταλυκειακή εκπαίδευση χάνει το 42,3% των σπουδαστών της.
Στον προϋπολογισμό του 2014 προϋπολογίζεται για την εκπαίδευση το ποσό των 5,1 δισ. ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 7,9% έναντι του αντίστοιχου του 2013 και παρά την οριακή αύξηση του ΑΕΠ για το 2014. Αυτό σημαίνει ότι στον χώρο της εκπαίδευσης το πλήγμα που επέφερε η κρίση είναι πολλαπλάσιο από τη μείωση του ΑΕΠ και θα γίνει ακόμη χειρότερη η κατάσταση φέτος, καθώς προβλέπεται νέα μείωση των δημοσίων δαπανών.

Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: