Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Ελένη Ράίκου - Πόπη Παπανδρέου: Οι δύο κυρίες που κυνηγούν τους καρχαρίες

Πριν από μερικούς μήνες, όταν θεσπίστηκε η Εισαγγελία Διαφθοράς, όλοι γνώριζαν ότι επρόκειτο για ένα πόστο που θα περιελάμβανε πολλή δουλειά και αποφάσεις, οι οποίες αν μη τι άλλο θα ταρακουνούσαν τα νερά. Το όνομα της Ελένης Ράικου, ως εισαγγελέα Διαφθοράς, δεν αποτέλεσε έκπληξη για τους περισσότερους, ούτε όμως και η προσωπική της επιλογή, μεταξύ των επίκουρων εισαγγελέων Πρωτοδικών, να περιλαμβάνεται και η Πόπη Παπανδρέου.
Από τον περασμένο Απρίλιο μέχρι και σήμερα, οι δύο εισαγγελικές λειτουργοί έχουν απασχολήσει αρκετές φορές τη δημοσιότητα μέσα από την εργασία τους και την αποτελεσματικότητά τους. Η υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είναι χαρακτηριστική, αφού παρά το γεγονός ότι τα ονόματα που ελέγχονταν είναι τρανταχτά, οι εισαγγελείς Διαφθοράς κατάφεραν κάτω από άκρα μυστικότητα να διεξαγάγουν μία σημαντικότατη έρευνα, προχωρώντας σε βάθος την υπόθεση. Οπως άλλωστε φαίνεται από την πορισματική αναφορά που φέρει τις υπογραφές Ράικου και Παπανδρέου, οι ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων είναι σημαντικές, αφού έχουν ανοιχθεί τραπεζικοί λογαριασμοί και έχουν εντοπιστεί ύποπτες offshore εταιρείες.
Ελένη Ράϊκου
Τον Απρίλιο του 2013 άνθρωποι στο χώρο της Δικαιοσύνης υποστήριζαν πως η Ελένη Ράικου ήταν από τους καταλληλότερους ανθρώπους για να προΐσταται στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Ως προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας εμπνεύστηκε και συνέστησε το 2010 το τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος, το πρώτο τμήμα στα δικαστικά χρονικά που απασχολούνταν αποκλειστικά με υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος και διαφθοράς. Ηταν ο προάγγελος των θεσμών του οικονομικού εισαγγελέα και του εισαγγελέα Διαφθοράς, όπως είναι γνωστοί σήμερα.
Οι «πρωτιές» που συνοδεύουν το όνομά της είναι αρκετές. Αλλωστε, εκτός από πρώτη εισαγγελέας Διαφθοράς είναι και η πρώτη γυναίκα προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας. Γεννήθηκε το 1962 -είναι δηλαδή 52 ετών-, φοίτησε στη Νομική Σχολή Αθηνών και μπήκε στο δικαστικό σώμα το 1993. Υπηρέτησε για χρόνια στο τμήμα Ποινικής Δίωξης, προτού ανέλθει στα εισαγγελικά αξιώματα. Κατά την επαγγελματική της καριέρα έχει «ανοίξει» πολλά μέτωπα. Ηδη ως εισαγγελέας Πρωτοδικών διεκπεραίωσε σειρά σημαντικών δικογραφιών, όπως οι καταγγελίες για οικονομικές ατασθαλίες επί γενικής γραμματείας Χρήστου Ζαχόπουλου στο υπουργείο Πολιτισμού, η επίθεση σε βάρος της Κωνσταντίνας Κούνεβα, ενώ είχε χειριστεί ένα μέρος των ερευνών που αφορούσε την υπόθεση Siemens.
Ως προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών επόπτευε το έργο του αρμόδιου τμήματος για το οικονομικό έγκλημα, γύρω από πολύκροτα σκάνδαλα, όπως το τραπεζικό σκάνδαλο της Proton, η υπόθεση του Ακη Τσοχατζόπουλου, οι «μίζες» για τα εξοπλιστικά προγράμμα (γερμανικά υποβρύχια, Λέοπαρντ 2 κ.τ.λ.) και η υπόθεση Καρούζος.
Πόπη Παπανδρέου
Ανάμεσα στους πρωτοδίκες που ασχολήθηκαν με αυτές τις υποθέσεις ήταν και η Πόπη Παναδρέου, η οποία πρωτοδιορίστηκε στο δικαστικό σώμα το 2008 και «ακολούθησε» στη συνέχεια την Ελένη Ράικου στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Την υπογραφή της μέχρι εκείνο το σημείο είχαν διάφορα εισαγγελικά πορίσματα, μεταξύ των οποίων αυτό για το σκάνδαλο Energa-Hellas Power, αλλά και για το ελληνικό ποδόσφαιρο, που μπορεί να προκάλεσε το σχολιασμό του προέδρου του Ολυμπιακού, Βαγγ. Μαρινάκη, έδειξε όμως τις δυνατότητες και τη μαχητικότητα της νεαρής εισαγγελέως.
Εκτός από το έργο της, παραμένει γνωστή και για την ημέρα της σύλληψης του Ακη Τσοχατζόπουλου. Η Πόπη Παπανδρέου ήταν η εισαγγελέας που χτύπησε την πόρτα του νεοκλασικού επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, συνοδεία αστυνομικών, ανακοινώνοντας στον πρώην υπουργό ότι συλλαμβάνεται για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Ηταν μόνο η αρχή μιας υπόθεσης διασπάθισης δημοσίου χρήματος, που έμελλε να οδηγήσει σε ένα πολιτικό σκάνδαλο μεγατόνων.
Από το καλοκαίρι του 2013 είναι μεταξύ των επίκουρων εισαγγελέων Διαφθοράς, αναλαμβάνοντας μερικές από τις σημαντικότερες υποθέσεις, όπως τις συμβάσεις στο πλαίσιο του προγράμματος ηλεκτρονικού πολέμου και το κύκλωμα υπαλλήλων και ασφαλισμένων στο ΤΑΥΠΕΚΩ. Επί της ουσίας, το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που συνταράσσει τραπεζικά και επιχειρηματικά κέντρα, είναι μόλις η κορυφή του «παγόβουνου» των δικογραφιών που εξετάζονται από την εισαγγελική ομάδα Διαφθοράς.


Πηγή: enet.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Με κανεναν δεν τα εβαλαν,τα εβαλαν με συνταξιουχουσ,ασχετους,μ καποιους που εφταιγαν λιγο ή καθολου... αυτο θα παει την Ελλαδα μπρος::::
ο Ανδρεαδης ειναι οντως σπουδαιος δικαστικος και εντιμος ανθρωπος.και η μοnη ελπιδα για τωρα
Ακουσα τωρα για καποιο ποδοσφαιρο που τελικα δεν οδηγησε καπου και ασχολιοταν ο κοσμακης λεει για καποιο Ακη που την πληρωσε μονος για αλλους εκατο και φυσικα τα λεφτα του τα πηραν και πηγαν στους υπολοιπους πολιτικους,παντου λεει για καποιο Φιλιπ απ οταν ειπε ο Καραμαλης το σωστο¨ ή ο Στουρναρας ή εγώ .χωρις να λεει για τον Κλεονακο..και την κυρια του Στουρνου.. και γενικα οπου βρουμε και οτι ψαχνουμε να βρουμε...Δεν μας λεει οτι ο κοσμος παλι δεν ασχολειται με την ουσια...Δεν μας λεει για επιχειρηματιες που θα τα μαζευουν απο Ελλαδα και θα πανε οπουδηποτε αλλου να σωθουν απο καταχρησεις εξουσιας δεν μιλαει κανεις.Να δω που θα βρειτε δουλεια…
για καποια εισαγγελλεα που κανει καριερα με τον να μην ασχολειται με το οτι στη χωρα της εχει καταπατηθει το Συνταγμα αλλα με διαφορες λεπτομεριες μπραβο μπραβο .Ωραια…πολλαν ωραιαν!!!