Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Ολοκληρώνεται το Αρχαιολογικό κτηματολόγιο, που ίσως δώσει την ώθηση για μόνιμη λύση στο χρόνιο οικιστικό πρόβλημα της Πέλλας

Θα γνωρίζει πλέον ο οποιοσδήποτε πού και τι μπορεί να κτίσει, αλλά και πού δεν επιτρέπεται, μετά την ολοκλήρωση του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου. Το έργο του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου, σύμφωνα με όσα είπε η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην ημερίδα με θέμα «Ψηφιακές Υπηρεσίες για τη Δημόσια Περιουσία και τα Εθνικά Κληροδοτήματα», κλήθηκε «να αποτυπώσει με συστηματικό, επιστημονικό και ολοκληρωμένο τρόπο αναλυτικά στοιχεία ιδιοκτησιακής και διαχειριστικής τεκμηρίωσης για: περισσότερα από 7.500 δημόσια ακίνητα».
Να τονιστεί πως το 10% της ελληνικής επικράτειας αποτελεί κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο με 4.000 κηρυγμένους χερσαίους αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικούς τόπους με τις ζώνες προστασίας τους, που καλύπτουν έκταση 8-10% της ελληνικής επικράτειας. Περισσότερους από 100 κηρυγμένους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους. Περισσότερα από 12.000 αρχαία ακίνητα μνημεία μέχρι το 1830. Περισσότερα από 8.000 νεότερα του 1830 ακίνητα μνημεία. Πάνω από 1.000 θέσεις κατάχωσης αρχαίων μνημείων.

Το προυπολογισμός του έργου είναι περίπου 7 εκατ. ευρώ.

Πηγή: warfareport.blogspot.gr

Η Πέλλα όμως ως «φύση και θέση» αρχαιολογική περιοχή, το οικιστικό της πρόβλημα δεν μπορεί να το λύσει μόνο «ως δια μαγείας» το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο. Σίγουρα είναι μείζον πρόβλημα και εμπόδιο, αλλά όχι το μόνο... Χρειάζεται βούληση, σχεδιασμός και στοχευμένες ενέργειες, ώστε να επεκταθεί τελικά αυτό το περιβόητο σχέδιο πόλεως, που εμποδίζει τους Πελλιώτες να παραμείνουν στον τόπο τους. Βέβαια αυτό δεν αφορά μόνο τους Πελλιώτες, αφού πολλοί είναι αυτοί οι πολίτες και εκτός Πέλλας, που έχουν εκφράσει κατά καιρούς την επιθυμία να έρθουν και να κατοικήσουν στην Πέλλα. Ας βγουν λοιπόν τα σχέδια που έχουν εκπονηθεί στο παρελθόν από τα συρτάρια, να ξαναγίνουν νέες βελτιωμένες σύγχρονες μελέτες, κι ας ξεκολλήσουν κάποια στιγμή όλες οι διαδικασίες από τις αυτοδιοικητικές, περιφερειακές και κρατικές καλένδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: