Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΚΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΑΧ. ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ!

ΧΑΡΙΣΤΗΚΕ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΩΣ ΣΤΗ EUROBANK!
9 ΔΙΣ ΚΟΣΤΙΣΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ Η ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΤΕ ΣΤΗΝ ΤΡ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ!
ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΤΕΛΗ ΤΟΥ '13 ΕΥΔΑΠ ,ΕΛΒΟ,ΕΑΣ,ΛΑΡΚΟ!
Eντός χρονοδιαγράμματος του μνημονίου και σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα του Σαββάτου (13/7) η "χαριστική"παράδοση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην Eurobank, αφού είχε προηγηθεί  η παράδοση"πακέτο" της Νέας Proton. Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση το βράδυ του Σαββάτου (14/7), «το ΤΧΣ και η Eurobank θα συνεργαστούν με στόχο να υπογραφεί δεσμευτική συμφωνία τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013».
Μάλιστα, ο τρόπος με τον οποίο ολοκληρώθηκε το ξεπούλημα του "φιλέτου"-ΤΤ είναι επίσηςσκανδαλώδης αφού, μέσα από τις ισχυρότατες κόντρες του προηγούμενου διαστήματος μεταξύ τωνυποψήφιων "μνηστήρων" (προτάσεις είχαν καταθέσει επίσης η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα), επικράτησε η Eurobank, η οποία έχει περιέλθει στον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, του φορέα, δηλαδή, που διαχειρίζεται τα κεφάλαια για την ενίσχυση των τραπεζών και φτάνουν τα 50 δισ. ευρώ.
Αν στα παραπάνω προστεθεί το γεγονός ότι και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχει περιέλθει στον έλεγχο του ΤΧΣ, είναι εύκολο να αντιληφθεί κάποιος ότι οι τράπεζες, χρησιμοποιώντας τα χρήματα των φορολογουμένων (τα προαναφερθένα 50 δισ. είναι δάνεια από την Τρόικα) και σημαντικό κομμάτι τηςλαϊκής αποταμίευσης, γιγαντώνουν τα μεγέθη τους, στο πλαίσιο της συγκεντροποίησης του τραπεζικού κεφαλαίου αλλά και διαμορφώνουν ακόμα πιο "ελκυστική" εικόνα για το επικείμενο ξεπούλημα.
Όσον αφορά τις αλλαγές που επήλθαν στα κριτήρια του ξεπουλήματος, αξίζει να αναφερθεί ότι προκάλεσαν έντονες διαμάχες.  Παρότι οι τόνοι φάνηκαν να πέφτουν το τελευταίο διήμερο, οι χειρισμοί κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού είχαν προκαλέσει αντιδράσεις στην τραπεζική αγορά καισοβαρές ενστάσεις που ενδέχεται να αποτυπωθούν με νομική μορφή.
Η αιφνίδια αλλαγή των όρων οδήγησε εν τέλει στο αποτέλεσμα που η τρόικα είχε εξαρχής υποδείξει, τη συνένωση του Τ.Τ. με τη Eurobank, ώστε η τελευταία να ενισχυθεί και να πωληθεί στη συνέχεια, το φθινόπωρο, με αυξημένες πιθανότητες προσέλκυσης επενδυτών. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η απόκτηση της Νέας Proton, η οποία εύλογα έχει μικρότερη σημασία λόγω μεγέθους.
Σε ανακοίνωσή της η Eurobank επιβεβαίωσε χθες ότι υπέβαλε προσφορά για την εξαγορά από το ΤΧΣ του 100% της Νέας Proton. Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται φέρουν και το private equity fund Oaktree να έχει καταθέσει προσφορά για την Proton Bank, με τίμημα σε μετρητά έναντι των μετοχών που προσφέρει η Εurobank.
Η πώληση του Τ.Τ. συγκέντρωσε το ενδιαφέρον όλων των συστημικών τραπεζών, αφού πρόκειται για μια «καθαρή» τράπεζα, με ισχυρή ρευστότητα και δυνατότητα ανάπτυξης συνεργειών. Η τρόικα πρόκρινε τη λύση Eurobank ευθύς μετά το «πάγωμα» της συγχώνευσης με την Εθνική Τράπεζα, κρίνοντας ότι η Eurobank πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί άμεσα και προηγουμένως να «προικοδοτηθεί».
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΤ: ΣΕ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (12/7)
Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποιήσαν την Παρασκευή (12/7) οι εργαζόμενοι στονέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με κύριο αίτημα να παραμείνει αυτόνομο και να διατηρήσει τον διακριτό ρόλο του στο τραπεζικό σύστημα.
Σε ανακοίνωση τους επεσήαμαν πως, "οι εργαζόμενοι του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αφού ζήσαμε στις αρχές του χρόνου το καταφανώς άδικο και οδυνηρό «σπάσιμο» της τράπεζας σε «καλή»και «κακή», σήμερα βλέπουμε να της δίνεται η χαριστική βολή, μέσω μιας θολής διαδικασίας εκποίησής της", υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή τους.
Οπως αναφέρουν "διαπιστώνουμε το επαίσχυντο, μια «μη συστημική» τράπεζα να σώζει «συστημικές» τράπεζες (!). Παρακολουθούμε μαγειρέματα εξυπηρέτησης διαπλεκόμενων συμφερόντων, με τη δικαιολογία της ευστάθειας του τραπεζικού συστήματος.
Την ίδια ώρα, ενώ οι εργαζόμενοι τηρήσαμε στο ακέραιο τη συμφωνία με το Υπουργείο Οικονομικών και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σήμερα το ΤΧΣ μας ενημερώνει ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί για το ρόλο και την αυτονομία του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ούτε και για τις θέσεις εργασίας.
Όποια και αν είναι τα «μεγαλεπήβολα» σχέδια της Τρόϊκα, του ΤΧΣ, της Τράπεζας της Ελλάδος και της Κυβέρνησης, εμείς οι εργαζόμενοι στο Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, διαμηνύουμε για μια ακόμη φορά ότι:
1. Tο Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εξυπηρετεί τα συμφέροντα μόνο του Ελληνικού Λαού.
2. Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε απώλεια θέσεων εργασίας όλων όσων εργάζονται στο Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
3. Τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων είναι αδιαπραγμάτευτα.
4. Το Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο πρέπει να παραμείνει αυτόνομο και να διατηρήσει τονδιακριτό ρόλο του στο τραπεζικό σύστημα.
Όποιος αποδειχθεί υπεύθυνος για παρατυπίες και βάλει την υπογραφή του και για το τελικό ξεπούλημα του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη.
Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν Ταχυδρομικά Ταμιευτήρια υπό δημόσιο έλεγχο, με διακριτό ρόλο.
Η ευθύνη για τον αφανισμό του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ανήκει ολοκληρωτικά στην Κυβέρνηση.
Απαιτούμε από το ΤΧΣ να δεσμευτεί για το διακριτό ρόλοτον κοινωνικό χαρακτήρα και την αυτονομία του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.

9 ΔΙΣ ΚΟΣΤΙΣΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ Η ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΤΕ ΣΤΗΝ ΤΡ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ!
Περισσότερα από 2 δις ευρώ πάνω από τα προϋπολογισθέντα, κόστισε στο ελληνικό Δημόσιο η μεταβίβαση της «καλής» ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς! Αυτό αποκαλύπτεται από την απάντηση τουΌλι Ρεν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή, σε σχέση με το μέγεθος τηςεπιβάρυνσης που υπέστη το ελληνικό δημόσιο κατά τη μεταβίβαση της «καλής» ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς. Στην απάντηση του ευρωπαίου Επίτροπου αναδεικνύεται το τραγικό γεγονός ότι, εν μέσω κρίσης, η ελληνική οικονομία «αποζημιώνει» την Τράπεζα Πειραιώς για τη μεταβίβαση της Αγροτικής, δίνοντάς της και επιπλέον «αέρα» μερικών δις ευρώ!
Στην ερώτησή του, ο Νίκος Χουντής επεσήμαινε, με συγκεκριμένα στοιχεία ότι, «Η πώληση της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς κόστισε στο ελληνικό Δημόσιο πάνω από 9 δισεκατομμύρια ευρώ». Την άποψή του αυτή, υποστήριζε εξηγώντας ότι, στο επίσημο ποσό των 7.470.717.000 ευρώ που προέκυπτε από τη διαφορά ενεργητικού και παθητικού κατά την οριστική αποτίμηση της ΑΤΕ στις 28-1-2013, δεν είχαν συνυπολογισθεί «570.000.000 ευρώ για αύξηση κεφαλαίου, 300.000.000 ευρώ από το κέρδος της πώλησης των ομολόγων στο ελληνικό Δημόσιο, 200.000.000 ευρώ από την υπεραξία των μετοχών της ΑΤΕ που μεταβιβάσθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και μέρος των προβλέψεων της ΑΤΕ, το σύνολο των οποίων στις 30-6-2012 ήταν 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ».
Στη συνέχεια της ερώτησής του, ο Νίκος Χουντής ζητούσε να μάθει εάν τα ανωτέρω ποσά συμψηφίστηκαν στα 7.470.717.000 ευρώ της διαφορά ενεργητικού παθητικού που προέκυψε κατά την οριστική αποτίμηση της ΑΤΕ.
Στην απάντησή του, ο Όλι Ρεν, αποδεχόμενος ουσιαστικά την άποψη του Νίκου Χουντή ότι το συνολικό κόστος της μεταβίβασης ήταν μεγαλύτερο από 9 δις ευρώ, εξηγεί τους λόγους που τα ανωτέρω ποσά δε συνυπολογίστηκαν στην οριστική αποτίμηση της ΑΤΕ, επισημαίνοντας ότι:
«Η Τράπεζα της Ελλάδας προβαίνει σε μία αρχική εκτίμηση του κενού χρηματοδότησης που βασίζεται σε συντηρητικές υποθέσεις», «Τα γεγονότα που ακολουθούν την ημερομηνία της απόφασης δεν λαμβάνονται υπόψη στη διαδικασία εκτίμησης για τον προσδιορισμό του τελικού κενού χρηματοδότησης».
«Για το σκοπό αυτό, ο ελεγκτής αποτιμά τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες στις 27 Ιουλίου 2012, ενώ κάθε πιθανή απώλεια ή κέρδος που προκύπτει από γεγονότα που συμβαίνουν μετά την ημερομηνία της απόφασης, δεν λαμβάνεται υπόψη».
«Οι προβλέψεις που θα διατεθούν για τα «κακά» δάνεια που βαρύνουν τον οργανισμό αποτιμώνται με βάση την εκκαθάριση, ενώ οι πόροι που θα διατεθούν για τα «καλά» είναι εύλογης αξίας».
Καταλήγοντας στην απάντησή του, ο Όλι Ρεν, παραπέμπει για περισσότερες πληροφορίες, «στην τοπική αρχή που εξέδωσε την απόφαση, που εμπίπτει στη δικαιοδοσία της Τράπεζας της Ελλάδας».
Με αφορμή την απάντηση του Όλι Ρεν, ο Νίκος Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι, ενώ το «κόλπο» της διάσπασης της Αγροτικής Τράπεζας και της μεταβίβασης των υγιών της στοιχείων στην Τράπεζα Πειραιώς, υποτίθεται ότι θα κόστιζε περίπου 7 δις ευρώ, τελικά κόστισε στους έλληνες φορολογούμενους, πέρα από την απώλεια της ίδιας της ΑΤΕ, περισσότερα από 9 δις ευρώ!
Το πιο προκλητικό για την κοινή λογική είναι ότι, με βάση την Έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας για την Ανακεφαλαιοποίηση και την Αναδιάταξη του Τραπεζικού Τομέα, που έδωσε στη δημοσιότητα στις 27/12/2012, η ΑΤΕ θα μπορούσε να είχε ανακεφαλαιοποιηθεί με 4,92 δις ευρώ, και αν λάβουμε υπόψη τις υπεραξίες ομολόγων και μετοχών από το Δεκέμβριο του 2011 έως το Δεκέμβριο του 2012, με 3,8 δις ευρώ.
Προκύπτει δηλαδή ότι, με πολύ λιγότερα κεφάλαια, η Αγροτική Τράπεζα θα μπορούσε να ανακεφαλαιοποιηθεί και να συνεχίσει να συμβάλλει στην ανάπτυξη της ελληνικής αγροτικής οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Σημειώνουμε ότι η ίδια «στρατηγική» εφαρμόσθηκε και εφαρμόζεται και για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με αποτέλεσμα να γινόμαστε μάρτυρες μίας διελκυστίνδας, με θύμα το ΤΤ και τον έλληνα φορολογούμενο.
Είναι επιτακτική λοιπόν η ανάγκη, να δοθούν σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις από την Τράπεζα της Ελλάδας και τον Υπουργό Οικονομικών στο εξής απλό ερώτημα: Γιατί προτιμήθηκε η λύση της μεταβίβασης της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς με το τεράστιο αυτό κόστος, και όχι η λύση της απευθείας ανακεφαλαιοποίησής της;»

ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΤΕΛΗ ΤΟΥ '13 ΓΙΑ ΕΥΔΑΠ ,ΕΛΒΟ,ΕΑΣ,ΛΑΡΚΟ!
Tο ξεπούλημα της κερδοφόρας ΕΥΔΑΠ στο τέταρτο τρίμηνο του 2013 προβλέπει το νέο Μνημόνιο, ενώ γίνεται αναφορά και στις ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟΑνερυθρίαστα βλέπουν το νερό ως εμπόρευμακαι όχι ως κοινωνικό αγαθό και καταστρέφουν τους βασικούς πυλώνες της ντόπιας παραγωγής καιαπασχόλησης.

H χώρα μας,δυστυχώς, δίκαια θεωρείται,πλέον, πειραματόζωο και θλιβερή πρωτοπόρος στις εφαρμογές του νεοφιλελευθερισμού και των ιδιωτικοποιήσεων στην Ευρώπη αν όχι και στον κόσμο!
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ημερήσιου τύπου, το νέο Μνημόνιο αναφέρει πως η προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ιδιωτικοποίηση-ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ θα γίνει στο τέταρτο τρίμηνο του 2013.
Νωρίτερα,μάλιστα,η κυβέρνηση θα θεσπίσει νομοθετικές πράξεις που θα επιτρέπουν την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών που οφείλονται στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ από τους δημοσίους φορείς, απευθείας από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου, το οποίο τρέχει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, βάζοντας το μαχαίρι στο λαιμό χιλιάδων φτωχών λαϊκών οικογενειών!
Μέσα στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να καθορισθεί και η πενταετής τιμολογιακή πολιτική της ΕΥΑΘ για την περίοδο 2014-18, κάτι που εκτιμάται πως θα διευκολύνει τα απαράδεκτα και κοινωνικά ανάλγητα σχέδια της συγκυβέρνησης για την αποκρατικοποίηση-ξεπούλημα της Επιχείρησης Ύδρευσης Θεσσαλονίκης.
Ακόμη, στο πλαίσιο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων η Κυβέρνηση θα εκδώσει στο επόμενο διάστημαΚοινή Υπουργική Απόφαση για την μεταφορά 250 ακινήτων-φιλέτων στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και από 'κει σε ιδιώτες αρπακτικά.
ΕΛΒΟ, ΕΑΣ ΚΑΙ ΛΑΡΚΟ
Το νέο Μνημόνιο κάνει αναφορά και στις ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζεται το εάν θααναδιαρθρωθούν ή θα κλείσουν, επιφέροντας χτύπημα στην εγχώρια παραγωγή αλλά και στηναπασχόληση. Εκτός από τους εργαζόμενους που απασχολούν οι εν λόγω παραγωγικές επιχειρήσεις πολλές ελληνικές μικρές παραγωγικές επιχειρήσεις εκτελούν υπεργολαβικές δραστηριότητες για τις εν λόγω παραγωγικές εταιρείες ,που αποτελούν σαφέστατα πυλώνα ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Συγκεκριμένα, το Μνημόνιο αναφέρει πως για να μειώσει περαιτέρω τις καθυστερήσεις στην"εκκαθάριση" των επιχειρήσεων που δεν μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν. Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την "αναδιάρθρωση" ή την κατάργηση των ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ, με στόχο οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν μέχρι τον Δεκέμβριο 2013.
Όπως προκύπτει από το κείμενο του νέου Μνημονίου άπτεται αποκλειστικά της κυβέρνησης να αποφασίσει ή όχι το λουκέτο στις επιχειρήσεις αυτές.

Πηγή: iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: