Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Ο μύθος της Γερμανίας: Δεν κοστίζει ούτε σεντ να σώσουν τους τεμπέληδες του Νότου

Να ρίξει φως και να καταρρίψει τον μύθο πως οι βορειοευρωπαίοι επωμίζονται τα προβλήματα του Νότου επιχειρεί το πρακτορείο Reuters.
Στην κατάρρευση του μύθου πως οι φορολογούμενοι του Βορρά επωμίζονται τα χρέη του προβληματικού νότου εστιάζει το Reuters.
Στα τρεισήμισι χρόνια κρίσης και με τα πακέτα διάσωσης να έχουν ξεπεράσει τα 400 δισεκατομμύρια ευρώ, οι κάτοικοι της Βόρειας Ευρώπης δεν έχουν πληρώσει ούτε λεπτό του ευρώ
"Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Φιλανδίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας και της Γαλλίας έχουν εξοικονομήσει δισεκατομμύρια ευρώ χάρη στην πτώση των επιτοκίων δανεισμού τους.
Αλλά αυτό δεν εμπόδισε να ριζώνει στο μυαλό των σκληρά εργαζόμενων βορειοευρωπαίων ψηφοφόρων ότι βάζουν χρήματα από την τσέπη τους για να σώσουν τους σπάταλους και τεμπέληδες κατοίκους του Νότου, υπονομεύοντας με αυτόν τον τρόπο την ενότητα της Ευρώπης", αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
"Μια ακούσια συνέπεια της κρίσης ήταν η Φινλανδία να επωφεληθεί απρόβλεπτα από αυτήν", παραδέχεται, μιλώντας στο πρακτορείο, ο επικεφαλής του γραφείου των διεθνών και ευρωπαϊκών σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών στο Ελσίνκι, Μάρτι Σάλμι.
"Δεν χάσαμε ούτε ένα λεπτό του ευρώ μέχρι σήμερα. Ό,τι ισχύει για τη Γερμανία ισχύει και για τη Φινλανδία" τόνισε.
Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, σύμφωνα με έρευνα της ασφαλιστικής εταιρείας Allianz, η χώρα στη διετία 2010-2012 εξοικονόμησε 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ από την πτώση των επιτοκίων στα δεκαετή ομόλογα.
Μια άλλη μελέτη, του οικονομικού ινστιτούτου IFW, εκτιμά ότι το κέρδος στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό μόνο το 2011 ήταν 8,6 δισεκατομμύρια ευρώ χάρη στα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ και το γεγονός ότι πλέον η Γερμανία θεωρείται το ασφαλές καταφύγιο για επενδύσεις. Το 2012 το αντίστοιχο ποσό έφτασε στα 9,6 δισεκατομμύρια ευρώ.
"Αν προσθέσουμε στο κέδρος από τα επιτόκια κατά την περίοδο 2010-2012 αυτά που θα έρθουν τα επόμενα χρόνια, καταλήγουμε σε μια συνολική ελάφρυνση των τόκων για το γερμανικό προϋπολογισμό ύψους 67 δισεκατομμυρίων ευρώ", αναφέρεται σε έγγραφο της Allianz που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Γαλλία δεν έχουν μεν τα οφέλη της Γερμανίας, ωστόσο και αυτές οι χώρες έχουν δει μια σημαντική μείωση στο κόστος δανεισμού κατά την περίοδο της κρίσης.
"Οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης σημειώνουν σημαντικά οφέλη από αυτές τις επιχειρήσεις, χωρίς καν να ανακατανέμουν αυτά τα άμεσα και έμμεσα οφέλη", δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες.
Η καρδιά της παρανόησης σχετικά με τις απώλειες των φορολογουμένων είναι το γεγονός ότι στο δημόσιο λόγο, η διαφορά μεταξύ του να δανείζεις και να δίνεις έχει πάψει να υφίσταται.
Και με το δημόσιο αίσθημα να είναι τόσο εναντίον των πακέτων διάσωσης να είναι τόσο ισχυρό σε μεγάλο τμήμα της Βόρειας Ευρώπης, δεν υπήρξε προθυμία εκ μέρους των πολιτικών να διορθωθεί η λανθασμένη αυτή αντίληψη.
Το αντιευρωπαϊκό κόμμα "Αληθινοί Φινλανδοί" στη Φινλανδία, για παράδειγμα, αντλεί υποστήριξη από την πεποίθηση ότι οι Φινλανδοί ξοδεύουν χρήματα για τους Νοτιοευρωπαίους.
Η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Το φινλανδικό υπουργείο Οικονομικών έχει κερδίσει επιπλέον χρήματα από την κρίση.
Πέρυσι, η φινλανδική κεντρική τράπεζα συνεισέφερε 227 εκατομμύρια ευρώ στον φινλανδικό προϋπολογισμού ως αποτέλεσμα των κερδών που έβγαλε από τα ελληνικά, ισπανικά και πορτογαλικά κρατικά ομόλογα που κατέχει. Το 2011 η αντίστοιχη συνεισφορά ήταν μόλις 187 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό το έτος, το κέρδος θα ανέλθει σε 360 εκατομμύρια ευρώ.
Ο μόνος κίνδυνος για τον Βορρά, σύμφωνα με το Reuters, θα ήταν μία ενδεχόμενη χρεοκοπία ή έξοδος από το ευρώ.
Όμως, όπως αναφέρει Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία έχουν διαφύγει τον κίνδυνο, ενώ η Ελλάδα, η οποία αποτελεί και το μεγαλύτερο ρίσκο, "δεν τα πάει άσχημα προς το παρόν και ενδέχεται να βελτιωθεί περισσότερο από όσο περιμέναμε", επισημαίνεται στο Reuters από στέλεχος της Κομισιόν.
Εκτός από τα αρχικά 52,9 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν δοθεί στην Ελλάδα το 2010, οι φορολογούμενοι της Ευρωζώνης δεν έχουν στείλει άλλα χρήματα στη χώρα. Τα χρήματα όλων τα υπόλοιπων πακέτων διάσωσης έρχονται από τις αγορές, μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης.
"Ακόμα κι αν χρειαστεί να διαγράψουμε και 1 δισεκατομμύριο ευρώ από το χρέος της Ελλάδας μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια και πάλι θα έχουμε βγει κερδισμένοι", δήλωσε ο Μάρτι Σάλμι και με αυτή τη δήλωση καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: