Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ ΚΑΙ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ



Ουσιαστική λύση για το χρέος
και όχι το… μαρτύριο της δόσης

- Η δόση θα μας επιτρέψει να ζήσουμε λίγο ακόμη σαν «φυτά» για να μην «πεθάνουμε» αμέσως. Να ζήσουμε αξιοπρεπώς γίνεται;
Σε νέα συνεδρίαση του συμβούλιου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα, κυρίως όσον αφορά στην εκταμίευση της περιβόητης δόσης των 31 και (κάτι παραπάνω που λέει και ο πρωθυπουργός μας) πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ.
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η νέα συνεδρίαση – ορόσημο για την ελληνική υπόθεση ορίστηκε για την ερχόμενη Τετάρτη 20 Νοεμβρίου. 
Η αναβολή στην καταβολή του μέρους του δανείου οφείλεται τόσο στην καθυστέρηση της τρόικας να παρουσιάσει την έκθεση για το ελληνικό πρόγραμμα, όσο και στη διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, αλλά και εντός της ΕΕ, για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού από την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος. 
Δηλαδή, με απλά ελληνικά, εξελίσσεται ένα κανονικό "δούλεμα" στην πλάτη ενός ολόκληρου λαού, χάριν μιας πλαστής πλειοψηφίας μιας πολιτικής ελίτ που εξαπάτησε για μια ακόμα φορά τους ψηφοφόρους μιλώντας για "επαναδιαπραγμάτευση". Μας εξαπάτησε για μια ακόμη φορά όταν μας έλεγε δια στόματος των εκπροσώπων της (όπως π.χ. του κ. Στουρνάρα), ότι αν δεν πάρουμε την περιβόητη δόση θα πεινάσουμε, θα καταστραφούμε, θα αυτοκτονήσουμε, θα πεθάνουμε και γενικώς δεν θα υπάρχουμε, θα σβήσουμε από το χάρτη! Λες και από εκείνη την αποφράδα ημέρα που ο Γιωργάκης «τράβηξε την σκανδάλη από το πιστόλι» σα να έπαιζε με φίλους του στο σπίτι του και διαβήκαμε τις πόρτες της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, δεν πεθαίνουμε ως χώρα και ως πολίτες κάθε μέρα… 
Αν όμως πάρουμε την δόση και μάλιστα αυξημένη, όπως προσπαθεί ο πρωθυπουργός μας, τίποτε από τα παραπάνω δεν θα συμβεί και όλα θα είναι καλά. Οι εκατοντάδες χιλιάδες (ή τα εκατομμύρια;) άνεργοι θα ξαναεπιστρέψουν στις δουλειές τους, τα καταστήματα που έκλεισαν θα ξανανοίξουν, οι μισθοί και οι συντάξεις θα αυξηθούν και θα φθάσουν σε προ μνημονίων επίπεδα, θα αρχίσουν οι επενδύσεις στην χώρα μας και θα ανοίξουν δουλειές και… ο ΠΑΟΚ θα πάρει το πρωτάθλημα!

Αν αυτό δεν είναι κανονικό δούλεμα, τότε τι άλλο μπορεί να είναι;
Ας κοιτάξουμε λίγο πίσω μας, στο πρόσφατο παρελθόν:
- Τα λεφτά τελείωναν τον Ιούνιο. Αποδείχτηκε ότι υπήρχαν.
- Περάσαμε το καλοκαίρι με το άγχος της στάσης πληρωμών να βαραίνει τις ψυχές μας. Γλιτώσαμε.
- Κύλησε ο Σεπτέμβρης, νέος μήνας -ορόσημο σύμφωνα με τους κυβερνητικούς εταίρους, χωρίς να μας χτυπήσει το μοιραίο. Ξεφύγαμε  ακόμη μία φορά.
- Μπήκε ο Οκτώβρης, με την προπαγάνδα περί επικείμενης χρεοκοπίας  αν δεν εγκριθεί το πακέτο μέτρων, να οργιάζει. Το κραχ, όμως, δεν έγινε.
- Φτάσαμε στο Νοέμβρη -άλλος κρίσιμος μήνας για την αντοχή της χώρας αφού τα  χρήματα ξανά τελείωναν- ψήφισαν οι βουλευτές εκόντες άκοντες το νομοσχέδιο εγκαίρως, ωστόσο η δόση μάλλον θα καθυστερήσει.
Οι εταίροι φαίνεται να έχουν διάθεση να παίζουν με τον πόνο μας και τα νεύρα μας με το πιο πρόσφατο παράδειγμα τον κ. Σόιμπλε που δήλωσε: "Η Ευρωζώνη δεν θα υποκύψει στην πίεση του χρόνου για την ελληνική βοήθεια. Δεν είμαστε υπεύθυνοι για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης της Ελλάδας". Δηλαδή ο Γερμανός κ. Σόϊμπλε ενδιαφέρεται μόνο για τις εκλογές που θα κάνει στην Γερμανία και δεν βλέπει έναν ολόκληρο λαό που πεθαίνει καθημερινά!!!

Ο εμπαιγμός από την κυβέρνηση και την τρόικα
Τι συμβαίνει τελικά; Εκτός από τα πολιτικά παιχνίδια των Γερμανών, τελικά τι μένει από όλα αυτά; Ο εμπαιγμός. Ποιοι είναι οι εμπνευστές αυτής της κωμωδίας; Η κυβέρνηση και η τρόικα. Διακινούν τα τρομοκρατικά σενάρια για να φοβίσουν τον κόσμο. Διλήμματα επί διλημμάτων. Φήμες επί φημών. Αναρωτιέται κανείς: δεν τους απασχολεί που διαψεύδονται;
Δεν βλέπουν ότι έχει αρχίσει να φουντώνει το ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού και του έντονου προβληματισμού στη χώρα; Κι αυτό οφείλεται αποκλειστικά στις πολιτικές που εφαρμόζουν, στην αδυναμία τους να δώσουν προοπτική στον κόσμο, στη σκληρή νεοφιλελεύθερη γραμμή που ακολουθεί η ηγεσία της Ευρωζώνης και στο ξεθώριασμα του οράματος για μια ενωμένη Ευρώπη, με δημοκρατία, ελευθερίες, ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη.
Οι ευρωπαίοι  δεν έχουν πια καμία δικαιολογία για καθυστερήσεις, τόσο στο ζήτημα της καταβολής των δόσεων, όσο και στο ζήτημα του χρέους.

Χρειάζεται ουσιαστική λύση για το χρέος
Αν κι εδώ πρέπει να σημειώσουμε για μια ακόμη φορά πως είναι προφανές ότι η καταβολή της δόσης του δανείου στήριξης δεν θα οδηγήσει στην επίλυση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους το οποίο θα συζητηθεί στις 20 Νοεμβρίου στο Eurogroup. Η συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει το χρέος, αλλά το εκτινάσσει, όταν ακόμα και με τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να φτάσει στα προ μνημονίου επίπεδα. Παράλληλα φυσικά οι Έλληνες θα φτωχαίνουν ακόμη πιο πολύ και θα «πνίγονται» όλο και περισσότερο στην ανεργία και στην οικονομική εξαθλίωση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως, ενώ μόλις την περασμένη Πέμπτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωνε εκτίναξη της ανεργίας στο 25,4% (η κυβέρνηση προβλέπει -παρά τα υφεσιογόνα μέτρα, τα επίφοβα “λουκέτα” μικρομεσαίων επιχειρήσεων λόγω φοροεπιδρομής και έλλειψης ρευστότητας, τις απολύσεις 27.000 δημοσίων υπαλλήλων τους επόμενους 13 μήνες και τα κίνητρα του Μνημονίου 3 για “φθηνές” απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα- για το 2013 ανεργία... 23,7%)!
Εν κατακλείδι. Σε κάθε περίπτωση οι Ευρωπαίοι έχουν ηθική υποχρέωση πλέον να προκρίνουν το ταχύτερο μια  ουσιαστική λύση  που θα καθιστά το ελληνικό χρέος βιώσιμο και θα απαλλάσσουν τη χώρα από τον συναλλαγματικό και νομισματικό κίνδυνο. Και αυτή πρέπει να είναι η απαίτηση της ελληνικής κυβέρνησης. Τώρα πια δεν επιτρέπονται ούτε εκπτώσεις, ούτε υπαναχωρήσεις. Ο ελληνικός λαός τα έδωσε όλα στην Ευρώπη, ας αποδώσει τουλάχιστον κι εκείνη όσα αξίζουν στην ελληνική προσπάθεια.
Η περίφημη δόση, όποτε αυτή και αν έρθει, είτε είναι αυξημένη είτε είναι μειωμένη, θα μας επιτρέψει να ζήσουμε λίγο ακόμη σαν «φυτά» για να μην «πεθάνουμε» αμέσως. Να ζήσουμε αξιοπρεπώς γίνεται;

Δημήτρης Μπουλουσάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: