ΠΡΩΤΑ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΔΟΣΗ!
Σε «συμφωνία» φέρονται ότι κατέληξαν οι τρεις αρχηγοί της «κοινοπραξίας» όσον αφορά το πακέτο των 13,5 δισ., χωρίς, όμως, να δώσουν επισήμως στη δημοσιότητα το πλήρες κοστολογημένο περιεχόμενό της, το οποίο μέχρι τώρα έχει γίνει γνωστό μόνο από διαρροές.
Έγκυροι κύκλοι τόνιζαν στην Iskra ότι παραμένουν ακόμα αρκετές «ασάφειες» και ανοικτές «λεπτομέρειες» σε σχέση με το πακέτο που συνεφωνήθη από τους «τρεις», ενώ είναι σε εκκρεμότητα η κρίσιμη συγκατάθεση της τρόικας στα «συμφωνηθέντα», αφού η τελευταία θεωρεί ότι πολλά από τα μέτρα, πέραν των περικοπών σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και συγκεκριμένους φόρους, συνιστούν ευχολόγια!
Στο μεταξύ, ανοιχτό παραμένει αν η όποια «συμφωνία» των τριών, περιλαμβάνει στο πακέτο τη διετή επιμήκυνση του προγράμματος, πράγμα που ίσως προκαλέσει αντιδράσεις στις Βρυξέλλες, οι οποίες πρώτα θέλουν την ψήφιση, χωρίς προϋποθέσεις, των μέτρων με την έγκριση της τρόικας και μετά την οποιαδήποτε άλλη ενδεχόμενη συζήτηση.
Το βέβαιον είναι ότι το πακέτο των 13,5 δισ. συνιστά μια καταστροφική «βόμβα» μεγατόνων για τη χώρα και ότι η ψήφισή του από τους βουλευτές της τριμερούς κοινοπραξίας είναι, τουλάχιστον, προβληματική, ενώ η οργή της κοινωνίας, όπως εκφράστηκε και με την πανεργατική απεργία της 26ης Σεπτέμβρη κλιμακώνεται και μάλλον είναι έτοιμη να ξεχειλίσει.
Η υπερψήφιση, μάλιστα, του πακέτου των 13,5 δισ. γίνεται ακόμα πιο δυσχερής για τη συγκυβέρνηση μέσα σε ένα νοσηρό κλίμα σκανδάλων αλλά και σκανδαλολογίας που έχει ξεσπάσει στην πολιτική ζωή και το οποίο μποεί να έχει άδηλες προεκτάσεις…
Για τη σφαιρικότερη ενημέρωση των αναγνωστών, παραθέτουμε, χωρίς κρίσεις και σχόλια, επίκαιρο ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες.
ΤΙ ΚΟΒΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ - ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ ΣΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
Αντιμέτωποι με νέα σκληρά μέτρα
βρίσκονται πλέον οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι
αυτοαπασχολούμενοι αφού η συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων προβλέπει περικοπές δαπανών ύψους 10,5 δισ. ευρώ και νέους φόρους 3 δισ. ευρώ. Έτσι, το συνολικό πακέτο μέτρων ξεπερνά κατά πολύ τα 11,9 δισ. ευρώ, φτάνοντας τα 13,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, στα βασικά μέτρα περιλαμβάνονται τα εξής:
V Αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης από 65 στα 67 έτη. Το μέτρο θα ισχύσει από το 2013 και θα επιβαρύνει και τα ενδιάμεσα όρια συνταξιοδότησης κατά 2 έτη.
V Κόβεται 13ος - 14ος μισθός στο Δημόσιο.
V Μείωση της σύνταξης του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ.
V Κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους κάτω των 65 ετών.
V Νέα μείωση των συντάξεων 1.000 ευρώ και άνω (αθροιστικά κύρια και επικουρική) και από το πρώτο ευρώ. Η κλίμακα προβλέπει παρακράτηση εισφορών από 1.000.000 συνταξιούχους ως εξής:
- Από 1.000 ευρώ έως 1.500 ευρώ εισφορά 2%
- Από 1.500,01 έως 2.000 ευρώ εισφορά 5%
- Από τα 2.000 ευρώ και άνω εισφορά 10%.
V Μείωση στα 720 ευρώ θα υποστούν στις συντάξεις τους οι ανύπαντρες θυγατέρες.
V Για να λαμβάνεται η κατώτατη σύνταξη στα 65 θα απαιτούνται τουλάχιστον 20 έτη (6.000 ημέρες ασφάλισης) αντί των 15 (4.500 ημέρες). Οι πρόσθετες ημέρες ασφάλισης θα μπορούν ωστόσο να εξαγοραστούν με πλασματικά χρόνια και εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν 30 εκατ. ευρώ μέσα σε έναν χρόνο, αν η αύξηση επιβληθεί αυτόματα. Το μέτρο αφορά 150.000 ασφαλισμένους.
V Περικοπή ειδικών μισθολογίων 5%-20%. Πρόσθετες μειώσεις 700 εκατ. ευρώ θα έχουν στα ποσά των συντάξεων που θα λάβουν όσοι αμείβονται με ειδικά μισθολόγια (τα οποία αναπροσαρμόζονται) συμπεριλαμβανομένων και 30.000 στρατιωτικών - αστυνομικών λόγω της κατάργησης της αυτόματης μισθολογικής προαγωγής.
V Μείωση επιδομάτων των θέσεων ευθύνης, κατάργηση επιδομάτων παραγωγικότητας στο Δημόσιο.
V Περικόπτονται προνοιακά επιδόματα,
αλλά διατηρούνται τα επιδόματα των ΑμΕΑ. Οι επιδοματούχοι που θα
υποστούν απώλειες υπολογίζονται σε ένα εκατομμύριο. Σε αυτούς
περιλαμβάνονται:
- 400.000 που εισπράττουν τα πολυτεκνικά επιδόματα του ΟΓΑ. Τα επιδόματα θα καταβάλλονται ολόκληρα σε όσους έχουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Σε όσους έχουν εισόδημα από 10.000,01 έως 20.000 ευρώ θα καταβάλλονται τα 2/3 και σε εισόδημα έως 30.000 ευρώ το 1/3 του επιδόματος.
- 70.000 ανασφάλιστοι ηλικιωμένοι θα λαμβάνουν μειωμένη κατά 10%-20% σύνταξη.
- 160.000 εποχικά επιδοτούμενοι άνεργοι θα χάσουν το εφάπαξ επίδομα των 458-916 ευρώ που λαμβάνουν κάθε χρόνο παράλληλα με το επίδομα ανεργίας.
- 3.000 άνεργοι που έχουν απολυθεί από επιχειρήσεις οι οποίες έχουν κλείσει πριν από 5 ή και 10 χρόνια θα πάψουν να λαμβάνουν επιδότηση.
V Αναδρομική
επιστροφή μέρους του εφάπαξ που πήραν οι συνταξιούχοι των 22 ταµείων
πρόνοιας που µε βάση τις αναλογιστικές µελέτες χορηγούσαν υψηλότερο
εφάπαξ σε σχέση µε τις εισφορές, αλλά και μαχαίρι έως 83% στο εφάπαξ
για τους νέους συνταξιούχους.
V Εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου και σε όλους τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ.
V Αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα.
V Μείωση των δαπανών σε νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ.
ΦΟΡΟΙ
V Αύξηση της φορολόγησης στους τόκους των καταθέσεων από 10% στο 15%.
V Διατήρηση του βασικού αφορολογήτου για μισθωτούς και συνταξιούχους των 5.000 αλλά με κατάργηση του επιπλέον αφορολογήτου για τα προστατευόμενα παιδιά.
V Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο υγραέριο κίνησης στο επίπεδο του πετρελαίου κίνησης.
V Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% με ισοδύναμο μέτρο την επιβολή ειδικού τέλους στους χώρους εστίασης που θα επιτρέπεται το κάπνισμα.
V Αύξηση των φόρων στα τσιγάρα.
V Όσοι αμείβονται με «μπλοκάκι» και έχουν συνεχή απασχόληση στον ίδιο εργοδότη δεν θα φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά ως μισθωτοί και τα εισοδήματά τους θα φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.
V Καταργούνται για τους μισθωτούς τα υψηλά κλιμάκια φορολογίας και αντικαθίστανται από ένα συντελεστή 35% στη φορολογία εισοδήματος.
V Καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 35% για τη φορολόγηση των κερδών των ελεύθερων επαγγελματιών.
V Για τις επιχειρήσεις η ανώτατη επιβάρυνση περιορίζεται στο 35% από 42,5% σήμερα.
V Μείωση ΦΠΑ αγροτών στο 6%.
V Αύξηση του ορίου εισφορών των παλαιών ασφαλισμένων στο ΙΚΑ στο ίδιο επίπεδο με των νέων ασφαλισμένων.
V Φόρος στα μηχανάκια του ΟΠΑΠ.
ΕΕ: ΠΡΩΤΑ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΔΟΣΗ!
Με ...αυτοσυγκράτηση αντέδρασαν οι αξιωματούχοι σε Βρυξέλλες, Βερολίνο, και Ουάσινγκτον στις δηλώσεις των τριών αρχηγών μετά την συνάντηση στο Μαξίμου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, «σημασία έχει τί θα λεχθεί πίσω από τις κλειστές πόρτες και κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων».
Το γενικό κλίμα πάντως είναι να περάσει η σχετική «γραμμή» προς την Αθήνα ότι η Σύνοδος Κορυφής στις 18-19 Οκτωβρίου, θα ασχοληθεί με την Ελλάδα μόνο εάν έχουν ψηφιστεί από την Βουλή τα μέτρα που θα αποφασιστούν με την τρόικα. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος ακόμα και να βγει το θέμα από την ατζέντα.
Το καρότο - και ανάλογα με το κατά
πόσο θα υπάρξει ικανοποίηση από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα -
μπορεί να είναι μια ανακοίνωση από το Eurogroup, που θα προηγηθεί της
Συνόδου Κορυφής κατά 10 ημέρες, ότι θα υπάρξει εκταμίευση της δόσης όταν ψηφιστούν τα μέτρα.
Οπως μας είπε ο αξιωματούχος οι εταίροι περιμένουν να ενημερωθούν αρμοδίως για το τι ακριβώς συμφωνήθηκε χθες αλλά και πώς σκοπεύει να προχωρήσει από εδώ και πέρα η ελληνική κυβέρνηση «όχι από δηλώσεις που μπορεί να είναι για εσωτερική κατανάλωση, αλλά από τα προσχέδια».
Πρώτο crash test έγινε χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί από τον πρόεδρο του ΣΟΕ, κ. Τσακλόγλου ο
οποίος ενημερώνει για τις αποφάσεις. Από την συνεδρίαση τoυ EWG, θα
εξαρτηθεί η πρώτη στάση των δηλώσεων που αναμένεται να ξεκινήσουν αυτό
το Σαββατοκύριακο.
Οπως έχουμε γράψει στο παρελθόν, οι
συνεδρίες του EWG και της EFC είναι το ήμισυ του παντός. Εκεί κατά κύριο
λόγο λαμβάνονται οι αποφάσεις και αποστέλλονται υπό μορφή ατζέντας για
τελική διαπραγμάτευση στους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης, το
Eurogroup. Και σπάνια γίνονται σοβαρές αλλαγές.
To Σαββατοκύριακο, λοιπόν, οι εκπρόσωποι της κάθε χώρας θα ενημερώσουν τον υπουργό οικονομικών τους. Ο πρόεδρος του EWG, Τομάς Βρύσα θα ενημερώσει τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και από εκεί το «σήμα» θα φθάσει στους αρχηγούς κρατών.
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αναμένεται το τελικό παζάρι με τρόικα και δανειστές αλλά και η αλλαγή της όποιας αρχικής στάσης.
Εαν η ΕΕ αποφασίσει να τραβήξει το σχοινί και να «δει» την μπλόφα της Αθήνας (σ.σ. θέλουμε «πακέτο» συμφωνία σε δόση, επιμήκυνση και χρέος πριν ψηφίσουμε τα μέτρα) τότε ο Γιάννης Στουρνάρας θα έχει ένα δύσκολο έργο στις 8 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.
Το Μαξίμου, προς το παρόν αφήνει τις διαρροές για πιθανή ψήφιση των μέτρων αργότερα, να πλανούνται, μάλλον στο πλαίσιο της "σφυγμομέτρησης" των εταίρων.
Όμως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι ενήμερος ότι τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα στην πολιτική διαπραγμάτευση, ιδιαίτερα στην προσπάθεια του να πετάξει το μπαλάκι στους δανειστές.
To Σαββατοκύριακο, λοιπόν, οι εκπρόσωποι της κάθε χώρας θα ενημερώσουν τον υπουργό οικονομικών τους. Ο πρόεδρος του EWG, Τομάς Βρύσα θα ενημερώσει τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και από εκεί το «σήμα» θα φθάσει στους αρχηγούς κρατών.
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αναμένεται το τελικό παζάρι με τρόικα και δανειστές αλλά και η αλλαγή της όποιας αρχικής στάσης.
Εαν η ΕΕ αποφασίσει να τραβήξει το σχοινί και να «δει» την μπλόφα της Αθήνας (σ.σ. θέλουμε «πακέτο» συμφωνία σε δόση, επιμήκυνση και χρέος πριν ψηφίσουμε τα μέτρα) τότε ο Γιάννης Στουρνάρας θα έχει ένα δύσκολο έργο στις 8 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.
Το Μαξίμου, προς το παρόν αφήνει τις διαρροές για πιθανή ψήφιση των μέτρων αργότερα, να πλανούνται, μάλλον στο πλαίσιο της "σφυγμομέτρησης" των εταίρων.
Όμως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι ενήμερος ότι τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα στην πολιτική διαπραγμάτευση, ιδιαίτερα στην προσπάθεια του να πετάξει το μπαλάκι στους δανειστές.
Η ΕΕ δεν έχει ενιαία γραμμή στην αντιμετώπιση της χώρας μας και σίγουρα το επιχείρημα που θα θέσει η κυβέρνηση στο τραπέζι, να υπάρξει δηλαδή συμφωνία για την επιμήκυνση ώστε να περάσουν τα μέτρα από τη Βουλή χωρίς πολλές απώλειες και να ανασάνει η κοινωνία, θα αφήσουν τουλάχιστον μερικές χώρες (Φιλανδία, Ολλανδία) αδιάφορες.
Έτσι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει νέο κύκλο επαφών με ομολόγους του και ιδιαίτερα με Ολάντ, Μέρκελ, Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.
ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ «ΣΚΛΗΡΟΠΥΡΗΝΙΚΟΙ»
Ερωτηματικό αποτελεί η τάση που επικρατεί στους σκληροπυρηνικούς κύκλους του γερμανικού υπουργείου οικονομικών, οι οποίοι και υποστηρίζουν ότι η απόφαση για την επιμήκυνση μπορεί να αργήσει μέχρι την Σύνοδο του Δεκεμβρίου, ίσως και του Μαρτίου! Η «δικαιολογία» είναι ότι πρώτα πρέπει να καταγραφούν οι αποκλίσεις του προϋπολογισμού του
2012 (που ταμειακά κλείνει τέλος Φεβρουαρίου) και μετά να αποτυπωθεί η
δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Θα έχει προηγηθεί και η εφαρμογή των
μέτρων ώστε να φανούν τα αποτελέσματα.
Σε αυτή την επικίνδυνη περίπτωση όμως, μελετάται το σενάριο η έκθεση της τρόικας να μην περιέχει μέσα την αξιολόγηση για την βιωσιμότητα του χρέους, ή να επανέλθουν οι αστερίσκοι. Μια τέτοια προοπτική θα άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου και αναμφίβολα θα προκαλούσε την αντίδραση του ΔΝΤ που βασίζει τις εκταμιεύσεις των δόσεων πάνω σε αυτήν.
Σε αυτή την επικίνδυνη περίπτωση όμως, μελετάται το σενάριο η έκθεση της τρόικας να μην περιέχει μέσα την αξιολόγηση για την βιωσιμότητα του χρέους, ή να επανέλθουν οι αστερίσκοι. Μια τέτοια προοπτική θα άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου και αναμφίβολα θα προκαλούσε την αντίδραση του ΔΝΤ που βασίζει τις εκταμιεύσεις των δόσεων πάνω σε αυτήν.
Πάντως, όπως μαθαίνουμε, στην
τετ-α-τετ συνάντηση της Καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ με την Κριστίν
Λαγκάρντ, αυτή που υποχώρησε ήταν η επικεφαλής του ΔΝΤ, που φαίνεται να
συμφώνησε να αποσύρει - προς το παρόν τουλάχιστον - την άμεση απαίτηση
της για κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012.
Πηγή: iskra.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου